Čigoja Štampa je izdavačka kuća i štamparija. Osnovana je u Beogradu, 1995. godine. Već dvadesetpet godina ima sedište u samom srcu grada, na adresi Studentski trg 13. Bavi se štamparskim i izdavačkim delatnostima, kao i distribucijom i prodajom knjige kroz dva najveća maloprodajna lanca u zemlji i preko interneta.

Od svog početka, Čigoja štampa širi obim delatnosti. Izdavačka preokupacija vremenom postaju knjige iz oblasti istorije, politike, književnosti, psihologije, teorije jezika, sociologije i kulture. U okviru izdavačke kuće formirano je mnogo značajnih biblioteka među kojima su Arahna, Hispanica, Dečji svet, Mladi pisci, Orient, Put svile, Ortograf, Portuguesa, Žensko pismo i mnoge druge.

Stalni partneri naše štamparije su Institut Konfučije u Beogradu, Institut za srpski jezik, kuće Treći trg i Magnus TMC, ali i mnogi drugi izdavači i štamparije.

O ugledu Čigoje svedoči veliki broj značajnih međunarodnih priznanja i nacionalnih nagrada, pre svega onih za doprinos kulturi i istoriji jezika. Verovatno najvažnija je Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi, nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Zlatni Beočug, i tri puta osvojena za Izdavački poduhvat na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Zbog važne saradnje sa fakultetima Univerziteta u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, smatraju nas jednim od vodećih izdavača u akademskim krugovima.

Kao glavne kvalitete Čigoja štampe, korisnici su naveli kooperativnost i efikasnost u realizaciji dogovorenog, zahvaljujući preduzimljivosti zaposlenih i savremenoj tehnološkoj opremi.

Naš cilj

Vratimo knjige u ruke! Iako podržavamo laku dostupnost pisane reči putem novih tehnologija, smatramo da je pažnja najveća kada je papir u rukama, a tako i najveća šansa da se razume i kasnije primeni novo i naučeno. Mali i veliki ekrani su tu da brzo prenesu informaciju ili nas podsete, dok je skoro isključivo samo kroz opipljivo moguće biti potuno prenesen u nečiji svet, bio on fantazija ili zasnovan na činjenicama.

Čigoja štampa je mesto susreta istorije, književnosti, jezika, filozofije, psihologije, politike, sociologije, kulture… čime pokušava da svojim izdanjima niko ne ostane uskraćen željenog znanja i razonode.